En fast tradition i S:t Knuts Gille är att Åldermannen vid Högtidsstämman med några ord erinrar om de Bröder och Systrar, som under det föregående året för alltid lämnat vår krets. Den traditionen bottnar i en urgammal sed från de medeltida Gillenas Skrå från 1200-talet, där det föreskrevs att själamässa skall hållas för avlidna Bröder och Systrar i S:t Knuts Gille.
Lev en sekund i taget Gårdagen kommer aldrig mer igen Den här sekunden är allt du har Tiden är din dyrbaraste gåva Tid kan aldrig återkallas när den väl är försvunnen Tid kan aldrig sparas Detta ögonblick är den enda tid som existerar…
Under det sistförflutna året, 2007, avled tre Bröder. Åldermannen Lennart Söderberg tände ett ljus för var och en av dem och nämnde dem i den ordning de inträtt i Gillet.
Sven Munke (1950) Lennart "Jipe" Andersson (1956) Hellmuth Berndt (1962)
Sven Munke
Föddes i Lunds församling den 27 februari 1923, som son till legitimerade läkaren Sture Munke och hans hustru Ester, sjuksköterska.
Broder Sven tog sin Realexamen i Landskrona 1940 och efter några år som lantbrukselev gick han sedan på Lantmannaskolan i Önnestad 1942-43.
Han hade sedan anställningar på olika gårdar i Stockholmstrakten och i Östergötland men arbetade också som bokhållare. Sedan 1948 har han både ägt och brukat Munkebäcks gård i Tofta socken utanför Asmundtorp.
1948 ingick han äktenskap med Gunhild Källström från Stöde socken i Västernorrlands län och paret fick 4 barn, Rose-Marie, Gunilla, Christer och Rolf.
Broder Sven var lantbrukaren som började skriva för Landskronaposten och som samtidigt engagerade sig för högerpartiet i Rönneberga gamla kommun, bland annat som ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.Broder Sven var den som i mitten av 1960-talet avslöjade giftutsläppen från BT-kemi i Teckomatorp.
Broder Sven var en modig politiker. Som riksdagsman var han inte beredd att satsa mer pengar på varven och röstade för en nedläggning. Detta ställningstagande gjorde att han fick ta emot flera hot under en tid.
Sven Munke satt även med i kommunfullmäktige under många år. Jag lärde i slutet av 80-talet känna broder Sven som styrelseordförande i SEB, där jag (Åldermannan Lennart Söderberg) då själv var styrelsemedlem.
Broder Sven Munke intogs i detta gille 1950 och avled efter en tids sjukdom i sitt 85:e levnadsår.
Lennart "Jipe" Andersson
Föddes i Landskrona 1926 och var äldste son till Fabrikör Helge Andersson och hans hustru Asta. Efter avslutad skolgång vid läroverket i Landskrona gick han på Sigtuna Internatskola och tog sedan handelsexamen i Malmö.
Efter examen anställdes han i familjeföretaget J.P. Andersson AB. Vid denna tid bestod företaget av slakteri och charkuteri med nio specialaffärer i kött- och charkuteribranschen i Landskrona, kända under namnet JiPe (efter farfadern Jöns Petters initialer). Företaget hade även en utbredd partiförsäljning över hela landet.
Broder Lennart hade också en betydande uppfödning av skotska biffdjur och svinavel i sitt kära Saxtorp-Ålstorp, där han också hade sitt privata boende. Han startade även ett eget företag i samma bransch, där han verkade till sin förtidspensionering.
På äldre da’r bosatte sig Broder Lennart och hans hustru Sonja i Spanien där han ägnade mycket tid åt bridge, golf och trädgård.
Broder Lennart Andersson intogs i detta Gille i Landskrona 1956, som hans föräldrar varit medlemmar i sedan återupplivandet 1944.
Han avled den 10 december i sitt 82:a levnadsår och sörjs närmast av dotter och son med familjer.
Hellmuth Berndt
Föddes i Schneidemühl i Tyskland den 18 augusti 1912, som son till Landsgerichts-direktor Emil Berndt och hans hustru Marta.
Broder Hellmuth avlade studentexamen 1931 och studerade sedan medicin i Tyskland med invärtesmedicin som specialitet.
1940 ingick han äktenskap med Edith Kühnemann, sjuksköterska och paret fick 3 barn, Brigitte, Götz (obs! uttalas med G) och Ulrike.
Via två års läkartjänstgöring i Danmark kom Broder Hellmuth till Sverige 1947. Han fick behörighet att utöva läkaryrket i Sverige 1951. Efter tjänstgöring på flera olika sanatorier och lasarett öppnade broder Hellmuth egen praktik i Nybro.
Familjen flyttade till Landskrona 1961 när Broder Hellmuth köpte läkarpraktiken på Östergatan som han drev ända fram till 1977. Många Landskronabor känner också honom som stadens skolläkare.
Fritiden ägnade Broder Hellmuth inte bara åt släktforskning. Jakt, tysk historia, korrespondens och den egna trädgården tog upp mycket av hans tid på äldre da’r. Han var också engagerad i föreningslivet i Landskrona.
Broder Hellmuth Berndt intogs i detta gille 1962 och har varit en flitig gäst på vår Högtids-stämma ända fram tills nu.
Han avled i sitt 96:e levnadsår.
|