Parentationer 2009 

Arrangemang

Högtidsstämma
med Knutsbal

Papegoyeskjutning

Gillesstämma

 

Adventsmässa

 

 

 

 

 

 

 

En fast tradition i S:t Knuts Gille är att Åldermannen vid Högtidsstämman med några ord erinrar om de Bröder och Systrar, som under det föregående året för alltid lämnat vår krets.   Den traditionen bottnar i en urgammal sed från de medeltida Gillenas Skrå från 1200-talet, där det föreskrevs att själamässa skall hållas för avlidna Bröder och Systrar i S:t Knuts Gille.

Lev en sekund i taget
Gårdagen kommer aldrig mer igen
Den här sekunden är allt du har
Tiden är din dyrbaraste gåva
Tid kan aldrig återkallas när den väl är försvunnen
Tid kan aldrig sparas
Detta ögonblick är den enda tid som existerar…

Under det sistförflutna året, 2008, avled sju Bröder och Systrar. Åldermannen Lennart Söderberg tände ett ljus för var och en av dem och nämnde dem i den ordning de inträtt i Gillet.

Rolf H Andersson (1945)
Gösta Aulin (1949)
Ulla Stahl (1952)
Niels Basse (1955)
Brita Carlsson (1959)
Margit Carlsson (1993)
Arne Andersson (1993)
 

Rolf Andersson

var precis som sin far Hugo Andersson och sin farfar född i Landskrona. Broder Rolf föddes den 25 november 1917 och tog studenten i Landskrona 1936.

I sitt ex libris hade Broder Rolf tre svärd – soldatens, rättvisans och frimurarens.

Soldatens svärd representerade tiden från 1937 då han som reservofficersaspirant kom till Karlberg. Efter reservofficersexamen 1939 tillhörde han Kungliga Jämtlands Fältjägar-regemente. När hans bataljon den 9 april 1940 var uppställda för hemförlovning kom nyheten att Tyskland intagit Danmark och Norge. I stället för hemfärd blev det mycket förlängd beredskapstjänstgöring vid norska gränsen.

Rättvisans svärd representerade juridikstudier i Lund, tingsmeritering i Ronneby och mer än 30 års advokatverksamhet i Lund.

Frimurarens svärd representerade de mer än 50 år han tillhörde och verkade i Frimurarlogen Facklan i Landskrona.

Broder Rolfs karaktärsdrag var rättsinnighet, generositet och kärlek.

Rolf H Andersson intogs i detta gille 1945 och han avled i sitt 89:e levnadsår. 
 

Gösta Aulin

Föddes i Landskrona den 4 juni 1922, som ende son till veterinär Victor Aulin och hans hustru Anna född Trolle. Broder Gösta var bara 10 år gammal när hans mamma dog.

Skolgången fortsatte på Spyken i Lund och med studentexamen i Landskrona. Gösta valde den militära banan i flygvapnet.

Efter Kadettskolan i Uppsala gifte sig Broder Gösta 1947 med Marianne Bruun hemmahörande i Uppsala. Gösta fick tjänst på F 11 i Nyköping och de bosatte sig där. 1954 lämnade han flygvapnet och gick till SAS. Där stannade han till sin pensionering 1982. Genom sitt arbete har han sett nästan hela världen, han hade många vänner utomlands. 

Broder Gösta fick ett långt och bra liv, utan sjukdomar, och ägnade sig åt sina intressen jordbruk, jakt, fiske och vara ute i naturen. Under några år spelade han handboll i den allsvenska serien. Han var också en duktig simmare och inledde den karriären med träning i hamnbassängen i Landskrona.

Broder Gösta recipierade i Gillet 1949 då han av sin far, gillets förste Ceremonimästare Victor Aulin, dirigerades fram till Åldermannen August Munck af Rosenschöld för att bli hälsad välkommen och intagen som Broder i Gillet. Han fick sin Guldduva 1999 och hann vara medlem i vårt Gille i 60 år.  Det sista året bodde Gösta Aulin hos sin dotter Anne i Helsingborg och avled där i sitt 87:e levnadsår.


Ulla Stahl

Föddes i Landskrona den 6 maj 1915, som dotter till veterinär Victor Aulin och hans hustru Anna född Trolle. Hon växte upp med sina yngre syskon Maja och Gösta. När hon var 17 år gammal dog hennes mor och Victor stod ensam med tre barn. Barnens mormor och farmor ryckte in för att hjälpa den ensamstående fadern.

Syster Ulla ingick äktenskap med läkaren Erik Gripvall och flyttade från Landskrona, först till Södertälje och sedan till Helsingborg. Paret fick en dotter, Elisabeth. Efter skilsmässa flyttade hon Falkenberg men kom tillbaka till Landskrona 1980.

Syster Ulla intogs i detta gille 1952 då hon av sin far, Ceremonimästaren Victor Aulin, dirigerades fram till Åldermannen August Munck af Rosenschöld för att bli hälsad välkommen och intagen som Syster i Gillet. Hon mottog sin Guldduva 2002 efter 50 års medlemskap.

Ulla Stahl avled i sitt 94:e levnadsår.
 

Niels Krarup Basse

Broder Niels Krarup Basse föddes i Aarhus, Danmark den 23 april 1921. I den jylländska staden avlade Broder Niels studentexamen i Aarhus 1939 och senare civilingenjörsexamen på Danmarks Tekniska Högskola i Köpenhamn 1944.

Samma år fick Broder Niels anställning först vid Paul Bergsøe & Søn i Köpenhamn och sedan vid Bergsöes nya fabrik i Landskrona, ett företag som han blev trogen ända fram till pensioneringen 1984. Yrkeslivet avslutade han som teknisk direktör och vice VD på företaget som numera heter Boliden Bergsöe AB.

År 1944 ingick Broder Niels äktenskap med Inger och paret fick 2 barn, Kirsten och Jens.

Broder Niels blev Danmarks konsul i Landskrona 1970, ett ämbete han innehade fram till 70-årsdagen. För sina insatser erhöll han den danska orden Ridder af Danne-brogordenen. Han var även aktiv inom föreningslivet i Landskrona och var bland annat president i Rotary 1982-1983. Fritidsintressen var bland andra golf, resor och vin.

Niels Krarup Basse intogs i detta gille 1955 och han avled i sitt 87:e levnadsår. 
 

Brita Ingeborg Carlsson

Föddes i Örja församling i Landskrona den 9 november 1923 som dotter till charkuterist Nils Hansson och hans hustru Carla.

Alldeles dagarna före krigsutbrottet 1939 mötte Syster Brita sin blivande make Gösta Carlsson i Saxtorp i samband med Grand Prix tävlingarna där. Gösta flyttade från Nyköping till Landskrona och den 1 mars 1947 gifte de sig och fick två barn, Lena och Jerry.

Syster Brita var i hela sitt liv hemmafru men med stort engagemang i Göstas verk-samhet, först med Järnkonst och senare med Barsebäcks Golf och Country Club.

Syster Brita har varit aktiv i Lottakåren i Landskrona.

Vid 60 års ålder blev Syster Brita världens bästa mormor till Ida. Hon hade stort intresse för konst, litteratur, musik, handarbete, sin trädgård på Hven samt sina hundar.

Brita Ingeborg Carlsson intogs i detta gille 1959 och avled i hemmet i sitt 84:e levnadsår.


Margit Carlsson

Föddes i Landskrona den 14 februari 1933 som dotter till plåtslagare Albert Jönsson och hans hustru Walborg och växte upp i Borstahusen.

Sin skolutbildning fick Syster Margit i Landskrona och efter avlagda examina 1950 fick hon anställning på Uppbördsverket.

År 1952 anställdes Syster Margit i kommunens tjänst, först på lönekontoret och sedan som kanslist på Personalnämnden, som hon lämnade som pensionär 1998.

År 1956 ingick hon äktenskap med verkmästaren vid Fritidsnämnden Bertil Carlsson. För Syster Margit var hemmet den fasta punkten i tillvaron och här stod alltid dörren öppen för alla, släktingar och vänner.

Under åren 1991 till 1997 då hennes make Bertil var Knutsgillets Klenodbevarare och fram till 2000, var Syster Margit den som sydde alla Gillets olika utmärkelsetecken, ett uppdrag som hon med stor plikttrohet utförde i tacksam åminnelse av Knutsgillet.

Syster Margit var mycket en vänlig och snäll person, som aldrig hade något ont att säga om sina medmänniskor. Därför var vännerna många och saknaden stor när Margit efter lång tids sjukdom stilla insomnade.

Margit Carlsson intogs i detta Gille 1983 och avled i sitt 75:e levnadsår.


Arne Andersson

Broder Arne Andersson föddes i  Malmö den 8 december 1928.

Broder Arne började som 18-åring på Skånska Lantmännens Maskin AB i Malmö 1946 och har sedan arbetat hela sitt yrkesverksamma liv inom lantbruksmaskinbranschen. Mellan 1953 och 1970 arbetade han på Lanskronaföretaget Cani Trading och besökte i sitt arbete återförsäljare av lantbruksmaskiner från Ystad till Haparanda. Under vissa perioder var han på resande fot en hel månad i sträck.

År 1952 ingick Broder Arne äktenskap med Hjördis och paret fick tre döttrar, Monica, Tina och Lotta.

Tillsammans med hustrun Hjördis startade Broder Arne ett eget grossistföretag för lantbruksmaskiner i liten skala i radhusgaraget i Nyvång. Företaget växte snabbt och flyttade därför ut till Mariebergs gård. Företaget såldes 1993.

Broder Arne hade ett stort intresse för föreningsverksamhet och var bl.a. aktiv inom Rotary Citadell och Odd Fellowlogen nr. 23 Urania.

Broder Arne var alltid mycket intresserad av skog och mark och en stor del av sin fritid ägnade han tillsammans med hustrun Hjördis åt fritidshuset i Hästveda. Familjen och de tio barnbarnen betydde mycket för Arne.

Arne Andersson intogs i detta gille 1993 och avled efter en tids sjukdom i sitt 80:e levnadsår.



Enligt tradition i Gillet tänder
Ålderman Lennart Söderberg ett
ljus för var och en som avlidit under året.

 

 

Länkar

 

Högtidsstämma

 

Högtidstal

 

Parentationer

 

Recipiender

 

Silverjubilarer

 

Guldjubilarer

 

Hedersmedaljer