En fast tradition i S:t Knuts Gille är att Åldermannen vid Högtidsstämman med några ord erinrar om de Bröder och Systrar, som under det föregående året för alltid lämnat vår krets. Den traditionen bottnar i en urgammal sed från de medeltida Gillenas Skrå från 1200-talet, där det föreskrevs att själamässa skall hållas för avlidna Bröder och Systrar i S:t Knuts Gille.
Lev en sekund i taget
Gårdagen kommer aldrig mer igen
Den här sekunden är allt du har
Tiden är din dyrbaraste gåva
Tid kan aldrig återkallas när den väl är försvunnen
Tid kan aldrig sparas
Detta ögonblick är den enda tid som existerar…
Under det sistförflutna året, 2010, avled fem Bröder och en syster. Åldermannen Lennart Söderberg tände ett ljus för var och en av dem och nämnde dem i den ordning de inträtt i Gillet:
Eric Kinberg (1945)
Inga Fritsch (1958)
Leif Svensson (1966)
Bertil Samuelsson (1968)
Christer Wadborg (1974)
Hans Hägertz (1981)
Eric Kinberg
Eric Gustaf Kinberg föddes den 9 juni 1917 som son till landsfiskal Gustaf Kinberg med makan Ebba i Sjöbo.
Broder Eric studerade juridik och tjänstgjorde som tingsnotarie i Landskrona när han ingick äktenskap med Ulla-Britt Petersson 1944. De fick tre barn, Madeleine, Jan-Eric och Johan. Broder Eric var under många år reservofficer. Han blev snart lagman och domare vid Tingsrätten i Landskrona och vid Högtidsstämman 1965 tog han plats i Styrande Rådet som Stolsbroder.
Broder Eric tjänstgjorde som tillförordnad Ålderman under perioden 1981 - 1983 och det var naturligt att Broder Eric utsågs till Ålderman vid Gillesstämman 1983. Han blev installerad i ämbetet vid Högtidsstämman 1984 och hans period som Ålderman kännetecknas av hans många intressanta Högtidstal ofta med djuplodande återblickar på Knutsgillenas historia.
Broder Eric medverkade under åren 1986 - 1988 aktivt tillsammans med intresserade personer i Blekinge för att återuppliva S:t Knuts Gille i Ronneby och vid den första Högtidsstämman där den 22 april 1989 blev han i egenskap av Ålderman i Landskronagillet inbjuden att förrätta invigningen.
När vårt Gilles Hedersmedalj för första gången delades ut 2002 var Broder Eric en av mottagarna.
Eric Kinberg intogs i detta Gille 1945 och avled den 20 april 2010 i sitt 93:e levnadsår.
Inga Fritsch
Inga Fritsch Johansson föddes i Örebro 1924. Syster Inga utbildade sig till sjukgymnast vid Sydsvenska Gymnastik Institutet i Lund och fick sin legitimation 1945. Hon arbetade först som anställd hos en etablerad sjukgymnast, men övertog senare den mottagningen.
År 1949 ingick Syster Inga äktenskap med Carl-Fredrik Fritsch och paret fick tre barn, Eva, Jan och Claes. Ingas svärföräldrar, make och hans syskon samt många i umgänget var alla medlemmar i Knutsgillet och några av dem tillhörde Styrande Rådet. Äktenskapet med Carl Fredrik Fritsch upplöstes 1958 medan barnen var små.
År 1961 ingick Syster Inga äktenskap med försäkringsmannen Karl Lennart Johansson från Stockholm. De bosatte sig i Stockholm och paret fick sonen Ulf Lennart 1962.
Syster Inga återupptog snart sitt yrke och tjänstgjorde i många år som sjukgymnast på SAAB SCANIA i Södertälje. Hon och Karl Lennart hade kontinuerlig kontakt med vännerna i Landskrona och köpte tidigt ett sommarhus i Sundvik. De flyttade till Landskrona 1991 för att komma närmare sin son Ulf Lennart och dennes familj med 4 barnbarn.
Inga Fritsch Johansson intogs i detta Gille 1958 och avled i sitt 87:e levnadsår.
Leif Svensson
Föddes i Helsingborg den 18 december 1943 och växte upp på föräldrarnas gård i Strövelstorp. Skolan avslutades med studentexamen i Ängelholm och efter militärtjänstgöring påbörjades studier med fokus på matematik vid Lunds Universitet. Broder Leif tog Fil. Kand-examen 1966 och disputerade sedan för doktorsgraden i matematik 1971.
År 1965 ingick Broder Leif äktenskap med Eva, född Bengtson och paret fick tre barn, Jonas född 1968, Charlotte född 1976 och Pernilla född 1978.
År 1971 bar det iväg till USA och Berkley-universitetet. Både hustru Eva och sonen Jonas följde med och hela familjen trivdes utomordentligt i Kalifornien. 1972 återvände de till Sverige, där Broder Leif blev lärare och forskare vid Lunds Universitet och Lunds Tekniska Högskola, först som universitetslektor och senare som professor. 1993 blev Broder Leif Vicerektor vid Lunds Tekniska Högskola med ansvar för all grundutbildning. Han tog initiativ till en mer projektorienterad undervisning i Civilingenjörsutbildningen och var ”pappa” till utbildningen i Technology Management vars mål är att ta fram framtida ledare.
Leif hade många internationella uppdrag, bl. a. vid universiteten i Stuttgart, Köpenhamn, Vinnitsa i Ukraina och vid de fyra Tekniska Högskolorna i Baltikum. 2001 utnämndes Broder Leif till Rektor för Högskolan i Gävle där han var till 2008, då han återgick till sin professur i matematik, en tjänst som han upprätthöll till sin död.
Under många år bodde familjen i Barsebäcks by. De deltog flitigt i byns många aktiviteter och Broder Leif var en mycket uppskattad medlem i Barsebäcks kyrkokör. Han var också en energisk motionslöpare och tyckte om att åka skidor på längden. Han var en mycket uppskattad farfar och morfar och hann under sin levnad få 7 barnbarn.
När Leif Svensson intogs in i detta Gille 1966 hälsades han välkommen av sin svärfar, den nytillträdde Åldermannen Arne Bengtson. Broder Leif avled efter en tids sjukdom i sitt 67:e levnadsår.
Bertil Samuelsson
Bertil Samuelsson föddes 1933 i Alingsås i Kronobergs län och var son till distriktsingenjör Gustav Samuelsson och hans hustru Elsa. Efter ingenjörsexamen på starkströmstekniska linjen vid Högre Tekniska Läroverket i Örebro 1953 arbetade Bertil några år på Siemens i Tyskland.
Bertil Samuelsson fick jobb hos Gösta Carlsson på Järnkonst 1955 och gifte sig då med tonårskärleken Bente Pors som var dotter till grosshandlare Tage Pors och hans maka Helga i Vinderup på Jylland. De bosatte sig i Landskrona och fick sonen Lars och dottern Pia.
Bertil Samuelsson hade som målsättning att snarast starta ett eget företag och stannade i Järnkonst till 1962 då han startade företaget Servoelektronik. Han provade en del olika affärsidéer och valde slutligen att konstruera och tillverka automatiska hydrauliska dörröppnare baserade på komponenter som redan fanns på marknaden och komplettera med egna konstruktioner. Det nya företagets namn blev BESAM som förkortning på sitt namn och det rimmade väl med de magiska orden ”Sesam öppna dig”.
Till en början reste Bertil själv runt i Sverige och övriga världen för att sälja in idén till arkitekter och byggföretag. En slogan som blev mycket använt var ”den som vill öppna dörrar åt andra måste vara steget före”. BESAM växte snabbt och Bertil började inse att det krävdes större ekonomiska resurser för att klara den snabbt växande efterfrågan på företagets produkter och sålde 1968 företaget till investmentbolaget Promotion, senare ingående i AB Industrivärden och den välkända fastigheten vid Ringvägen tillkom då.
Trots den hektiska affärsverksamheten kopplade familjen av då och då med sin segelbåt och senare med bekvämare motorbåtar.
Besam, fortfarande med Bertil Samuelsson som dynamisk ledare, blev snart ett av Landskronas största företag och hade egna dotterbolag i flera världsdelar. Innan Bertil gick i pension 1998 nådde man en omsättning på drygt 2 miljarder kronor. BESAM såldes 10 år senare till ASSA ABLOY för över 3 miljarder kronor. Bertil fick 2007 Landskrona kommuns hedersmedalj.
Bertil Samuelsson intogs i Gillet 1968. Han avled i sitt 77:e levnadsår och efterlämnar hustrun Bente och två vuxna barn med familjer.
Christer Wadborg
Föddes 1941 och var son till lantbrukare Stig Wadborg och dennes maka Elly på Carlshälls gård i Vadensjö strax utanför Landskrona. Christer tog examen vid lantmannaskolan 1963 och arbetade sedan på föräldrarnas gård.
Christer Wadborg gifte sig 1970 med Marianne, dotter till lantbrukaren Åke Persson och hans maka Elsa i Västra Broby. Samma år övertog Christer driften av Carlshälls gård efter sin far. Han blev därmed den fjärde generationen att driva gården. Marianne Wadborg är verksam som familjerättssocionom.
Christer och Marianne fick sin dotter Pernilla 1972 och 1974 blev det dags för makarna att recipiera i Knutsgillet. Faddrar var Christers far och lantmästare Lars Sange, som sedan några år var hängivna medlemmar. Christer blev därmed andra generationen Knutsbroder i familjen och han och hans Marianne har varit stora vänner av Sankt Knuts Gille under alla sina år som medlemmar och tyckt om att inleda varje nytt år med att ta del av den fina stämningen vid Högtidsstämma och Knutsbal. De mottog sina 25-års Silverduvor år 2000.
Sonen Johan föddes 1978 och han har traditionsenligt också utbildat sig till lantbrukare och hade som femte generation tagit över driften av Carlshälls gård för några år sedan och Christer var verksam som rådgivare och hjälpte Johan i jordbruket fram till sin sjukdom.
Christer Wadborg har alltid haft ett stort intresse för lantbruk och ägnat hela sitt liv åt att driva och utveckla verksamheten på gården. Under 20 år drev han samtidigt sin hustrus föräldragård i Västra Broby och han hade ett stort engagemang i Vadensjö Byagille. Christer har också varit en aktiv medlem i Lions Club Saxtorp sedan klubben bildades 1981.
Christer hade hoppats att Johan skulle bli tredje generationen Knutsbroder i Gillet, men fick tyvärr inte uppleva detta. Det kanske kan bli aktuellt framöver eftersom familjen under alla år har förmedlat känslan av att medlemskap i Knutsgillet utgör ett positivt inslag i tillvaron.
Christer Wadborg intogs i Gillet 1974 och avled efter en mycket kort tids sjukdom i sitt 69:e levnadsår och efterlämnar hustrun Marianne och två vuxna barn.
Hans Hägertz
Föddes i Getinge 1934. Efter examen från Sjökrigsskolan 1956 blev Broder Hans civilingenjör vid Chalmers i Göteborg 1960 och fick genast jobb vid SKF i Göteborg. SKF flyttade honom till Milano och Neapel under åren 1962-1965. Under den tiden var Broder Hans svensk vicekonsul i Neapel. Han skickades sedan till Bogotá där han stannade till 1968. Efter det fick han jobb på Nife Jungner i Oskarshamn och kom sedan till Landskrona 1981 som anställd vid systerbolaget SAB Nife. Under tiden i Landskrona tillhörde Broder Hans Kommunrevisionen.
År 1960 ingick Broder Hans äktenskap med Kerstin och paret fick tre barn, en son född i Göteborg, en son född i Neapel och en dotter född i Bogotá.
Broder Hans flyttade med sin hustru Kerstin till Paris 1991 där han avslutade sin framgångsrika yrkeskarriär i SAB AB tills han blev pensionär 1999. Broder Hans var teknikern som blev en mycket duktig marknadsspecialist. Broder Hans och Kerstin blev snabbt entusiastiska ”Parisare”, och tillhörde Svenska Klubben där och umgicks med kända svenska ”Parisare” som Birgitta och Herman Lindqvist.
Hans Hägertz intogs i detta Gille 1984 och avled i sitt hem i Paris i sitt 76:e levnadsår.