Parentationer 2014 

Arrangemang

Högtidsstämma
med Knutsbal

Papegoyeskjutning

Gillesstämma

 

Adventsmässa

 

 

 

 

 

 

 

En fast tradition i S:t Knuts Gille är att Åldermannen vid Högtidsstämman med några ord erinrar om de Bröder och Systrar, som under det föregående året för alltid lämnat vår krets.   Den traditionen bottnar i en urgammal sed från de medeltida Gillenas Skrå från 1200-talet, där det föreskrevs att själamässa skall hållas för avlidna Bröder och Systrar i S:t Knuts Gille.

Ett faktum det är som vi glömmer ibland
Att tiden och livet går hand i hand
Lätt är att mäta den tid som har gått,
på den tid som är kvar, finns inga mått.
För livets klocka inga visare har
Den kan inte visa den tid vi har kvar
Men så länge vi hör att den tickar och går
Så vet vi att livet framför oss står…

Under det sistförflutna året, 2013, avled en Knutsbroder och två Knutssystrar. Åldermannen Lennart Söderberg tände ett ljus för var och en av dem och nämnde dem i den ordning de inträtt i Gillet:

Lilly Bengtson (1955)
Ebbe Mattsson (1970)
Anne-Sofie Christerson (1975)


LILLY BENGTSON, 1919 – 2013

Oldfru emerita Lilly Bengtson föddes i Lund den 24 september 1919. Hennes föräldrar var trävaruhandlare Gottfrid Bååth och hans hustru Elida, född Möllerstedt.

Under skoltiden var Lilly mycket engagerad i friidrott. Hon innehade svenska ungdomsrekordet på 60 m och på 5x60 m under flera år. Efter studentexamen 1939 arbetade Lilly i bank fram tills hon gifte sig med Fil.dr. Arne Bengtson 1941. Döttrarna Eva och Barbro föddes 1944 och 1948 i Lund. Familjen flyttade till Landskrona 1949 när Arne Bengtson blev Sveriges dittills yngste rektor vid Högre Allmänna Läroverket.

Lilly och Arne Bengtson intogs i S:t Knuts Gille i Landskrona vid Högtidsstämman 1955. Arne Bengtson tillträdde som Ålderman 1966. Åldermannaparet stannade på sina poster till 1983 då Arne avled. Förutom att vara Oldfru, hann Lilly med att bli Fågeldrottning 2 gånger, den ena gången med armborst och den andra med pil och båge.

Lilly Bengtson verkade politiskt för Folkpartiet i kommunfullmäktige, i Kvinnoförbundet och som Nämndeman. Nämndeman var hon i omkring 40 år och blev utnämnd till Häradsdomare.

Lilly var också en synnerligen aktiv föreningsmänniska. Vid långt över 80 års ålder var hon engagerad i 19 föreningar. Bland de många styrelseuppdragen kan nämnas att Lilly var den första Distriktspresidenten för InnerWeel Distrikt 239, president i Landskrona InnerWeel-klubb och Landskrona Citadell InnerWeel-klubb ett flertal gånger, sekreterare och ordförande i Röda Korset i Landskrona, ordförande i 1872 års Syförening i många år, charterpresident i Landskrona Soroptimist-klubb samt styrelsemedlem i Fredrika Bremerförbundet, både lokalt och nationellt.

Lilly älskade att resa och få nya intryck. Tillsammans med Arne gjorde hon minst en långresa i Europa varje år. Efter Arnes död utvidgades resandet till Asien, Afrika och Mellanöstern. Den sista längre resan gjorde Lilly vid 81 års ålder.

Lilly Bengtson hade många olika egenskaper. Hon var positivt nyfiken, intresserad, frågade mycket och hade den underbara förmågan att kunna lyssna. Hon var en noggrann och klok människa med stor självdisciplin. Och – hon var en människa med stil – alltid elegant, vacker, parant med underbara hattar!

Oldfru emerita Lilly Bengtson avled den 15 januari 2013 i sitt 94:e levnadsår.

P-O Bodin
Skattmästare

 

EBBE MATTSSON, 1931 – 2013

Ebbe Mattsson föddes i Asmundtorp 1931 som son till lantbrukare Bernhard Mattsson och hans hustru Hertha.

Ebbe Mattsson började sina lantbruksstudier vid University of Minnesota 1954 och tog Lantmästarexamen vid Alnarps Lantbruksinstitut 1957. Hans första anställning var som försöksledare vid provningsodlingar i Rimbo vid Norrtälje.

Ebbe Mattsson gifte sig 1959 med Kerstin Månsson, dotter till Lantbrukare Hugo Månsson och dennes hustru Edith i Bjärred. 1960 tog Ebbe över arrendet av Larödsgården vid Sofiero och 1967 arrendet av gården Rotehög i Råga Hörstad, strax utanför Landskrona efter fadern, som avled 1965.

Äldste sonen Göran föddes 1961, dottern Birgitta 1963 och sonen Anders 1969.

Båda gårdarna drevs parallellt fram till 1990 då driften av Larödsgården övertogs av ägaren, Helsingborgs stad. Vid denna tid köpte familjen Mattsson Årups gård i Billeberga från Domänverket och denna drivs nu tillsammans med gården Rotehög.

När Ebbe Mattsson pensionerade sig övertog sonen Göran Årups gård och driver nu denna tillsammans med Rotehög.

Ebbe och Kerstin Mattsson flyttade 2006 från Rotehög till Nyhamn i Landskrona.

De intogs båda i Knutsgillet 1970 och var under många år flitiga deltagare vid våra Högtidsstämmor. Ebbe och Kerstin mottog 1995 Silverduvor som 25-årsjubilarer.

Ebbe Mattsson avled den 8 augusti 2013 i sitt 83:e levnadsår. Han efterlämnar hustrun Kerstin och vuxna barn med familjer.

Bo W Holmberg
Äldste Stolsbroder

INGE STOLTZ, 1927 – 2013

Knutsgillets Hedersmedlem och Ålderman emeritus, arkitekt Inge Stoltz föddes i Helsingborg den 9 oktober 1927. Broder Inges föräldrar var Evert Stoltz och hans hustru Anna.

Efter sin utbildning till arkitekt verkade Inge Stoltz i Helsingborg på Erik Wihlborgs Byggnads AB i en chefsbefattning. År 1969-1982 arbetade Broder Inge på AB Landskronahem som arkitekt och byggnadschef. Som tack för uppdraget med stadens nya Stadshus som han ritade tillsammans med professor Sten Samuelsson erhöll Broder Inge kommunens hedersmedalj i guld 1977. 1982 startade Broder Inge sitt egna arkitektkontor med arkitektuppdrag, besiktningar och kontrolluppdrag som specialitet.

År 1973 ingick Broder Inge äktenskap med Britt, född Åström och de har två barn som också de engagerat sig i gillet – Roger som har haft olika befattningar och Annika som Musikansvarig.

Broder Inge med hustru Britt intogs 1975 i S:t Knuts Gille i Landskrona. Broder Inge blev invald i Gillets Styrande Råd 1985, Ceremonimästare 1991 och Ålderman 1996. Han lämnade uppdraget på egen begäran i samband med Gillesstämman i november 2007. Ålderman emeritus Inge Stoltz erhöll liksom sin hustru, Oldfru emerita Britt, Silverduvan år 2000 samt Gillets hedersmedalj i guld 2003 respektive 2008. Båda utnämndes till Hedersmedlemmar för sina insatser för Gillet 2008.

En ny tid randades för vårt Knutsgille när Broder Inge tillträdde som Ålderman. Den stoltzska lejonklon strukturerade och organiserade med en påfallande stringens i tankar och anvisningar. Broder Inge var initiativtagare till många förbättringar och nyheter - nytt ceremoniel, det vackra flaggarrangemanget ni ser bakom mig, Kunga- och drottningstandaren skapade tillsammans med hustrun Britt. Chrönikebladet såg dagens ljus 1996, Adventsmässan tillkom 1999 och boken om vårt Gille, Jubileumsboken, skrevs 2004.

Broder Inge älskade musik, sång och teater. Han var med och startade sångkören Divertimento och var aktiv både som körsångare, manusförfattare, scenograf, regissör och som ordförande. Förutom körsång har familjen sedan 1975 seglat med sin segelbåt Jasmine II. Enligt uppgift slutade Broder Inge med skidåkning 2006 i den aktningsvärda åldern av 79 år.

Ja, Broder Inge älskade allt som bidrar till att göra livet till en glädjeresa. Han var en person som berörde och då på det positiva sättet. Alltid beredd att hjälpa till, alltid med ett värmande ord och alltid till stöd för våra Knutsbröder och Knutssystrar.

Broder Inges avslutningsord vid våra sammankomster ”kom väl hem och var rädda om varandra” visade på en Knutsbroder och medmänniska som bryr sig…

Inge Stoltz insomnade lugnt och stilla i sitt 86:e levnadsår den 5 juli 2013 efter en kortare tids sjukdom.

Lennart Söderberg
Ålderman

 

 

 

 

 

 


En tradition i Gillet är att vår Gilleskaplan Sune Karlsson
avslutar parentationen med några tänkvärda ord.

 

 

Länkar

 

Högtidsstämma

 

Högtidstal

 

Parentationer

 

Recipiender

 

Silverjubilarer

 

Guldjubilarer

 

Hedersmedaljer